Hoe kies je een basisschool?

Het is voor ons alweer een tijd geleden, maar ik weet het nog goed: we moesten een basisschool kiezen voor onze zoon. En, uiteraard, ook voor de andere kinderen die daarna kwamen. Vol goede moed maakte ik een schema om de vijf basisscholen die ons dorp rijk is, te bezoeken. Wij woonden nog niet zo lang in dit dorp en hadden dus geen idee wat er voor aanbod was. Vond ik wel fijn: we gingen er fris en open in.

Medeblogger Alice Mattia schreef al eerder over de schoolkeuze voor haar zoon: als je eenmaal weet dat een kind hoogbegaafd is, let je op heel andere dingen dan wanneer je ‘normaal gesproken’ een school gaat kiezen. Nu ik er zo over nadenk, vraag ik me eigenlijk af wat voor andere mensen de criteria zijn. Sommige mensen kiezen gewoon voor de dichtstbijzijnde school, of ouders kiezen een school waar ze zelf als kind hebben gezeten. Geloofsovertuiging speelt soms ook een rol. Natuurlijk zijn er ook ouders die kijken naar de vorm van het onderwijs en de mogelijkheden die een school biedt. Maar wat weet je nu helemaal als je voor je oudste, op dat moment nog een peuter, een school gaat zoeken?

Mijn kind mocht helpen kiezen

Ik nam mijn kind, van toen 2,5, mee naar de open dagen. Op sommige scholen vonden ze dat heel gek, ze wilden mij een rondleiding geven, maar niet mijn zoon. Ik vond het juist belangrijk dat hij er ook een gevoel bij kreeg, en ik wilde graag zien waar hij zich fijn voelde. Ook al was hij pas 2,5, hij kon zich al heel goed uiten. Verder waren we al bekend met het feit dat hij een ontwikkelingsvoorsprong had, daarom heb ik op alle scholen specifiek gevraagd naar het beleid bij hoogbegaafdheid. Hier werd wisselend op gereageerd. Op één school werd zelfs gelachen om die vraag, wat voor mij direct de deur dicht deed. Ik kende mijn kind tenslotte al 2,5 jaar, en zij net een minuut. Hoe konden ze nu al bepalen dat het allemaal wel mee zou vallen met die hoogbegaafdheid?

Inmiddels ben ik er wel achter dat het heel moeilijk is om een school te kiezen als je kind nog zo klein is. Je kind groeit, je groeit als ouder, en de school groeit. Of verandert. Er komen wisselingen in leerkrachten, IB en directie. Als ouder kun je zelf na verloop van tijd andere ideeën krijgen over wat wel en niet goed is voor je kind. Daarnaast; je zoekt een school uit voor je oudste kind, wie zegt dat de volgende kinderen daar ook passen?

Beleid rondom hoogbegaafdheid

Gelukkig sta ik nog steeds achter de keuze voor onze basisschool, en is de samenwerking altijd fijn geweest. Nog altijd ben ik blij dat ik toentertijd mijn zoon heb meegenomen naar die open dag. Hij werd meegenomen door een aantal leerlingen om te spelen, en was direct enthousiast. Er was (en is) een goed beleid op het gebied van hoogbegaafdheid, en de sfeer is open. Ik prijs me gelukkig, want om me heen hoor ik soms schrijnende verhalen. En de stap om van basisschool te wisselen lijkt me enorm. Inmiddels hebben wij zelf de keuze voor de eerste middelbare school achter de rug. Daar komen weer heel andere dingen bij kijken, daarover later meer.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van lezers. Hoe hebben jullie een basisschool gekozen? Heb je je toentertijd al georiënteerd op het beleid rondom hoogbegaafdheid? En, ben je tevreden? Er hoeven geen namen van scholen genoemd te worden, ik ben gewoon benieuwd hoe je achteraf terugkijkt op die keuze.
Reacties kunnen hieronder worden achtergelaten!

 

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share

Laat een Reactie achter

  1. Renate

    Ik koos voor de dichtstbijzijnde en wist nog niks van HB af en daar heb ik achteraf veel spijt van. Ik hoopte met de schoolwissel in groep 5, een goede keuze te hebben gemaakt. A is toen meegeweest en heeft meebeslist en ook van deze keuze hebben wij spijt. De 2e school wist van de uitslagen af en hebben er niks mee gedaan. Nu na zijn uitval in het VO gaan we alles steentje voor steentje opbouwen in de hoop de schade van 10 Jr stopt te zetten en in te dammen.