Mama, ik verveel me…

De zomervakantie is in de regio midden sinds een week een feit. Voor veel ouders een moment van opluchting, van rust. Even niet naar school, clubjes, sporten, broodblikken maken en om gymkleding denken. Even quality time. Uitslapen, leuke dingen doen.

Uitdaging

Ik weet niet of het door de hoogbegaafdheid komt, daar gooi ik het altijd maar op, maar bij ons is vakantie soms helemaal niet zo leuk. Vaak krijg ik boze blikken als ik zeg dat ik de dagen aftel tot de scholen weer beginnen. Want ik houd toch van mijn kinderen? Het is toch leuk om ze thuis te hebben? Natuurlijk. Maar de intensiteit is ook hoog bij hoogbegaafde kinderen. Een dag thuis is voor mij vaak vermoeiender dan een dag werken. Met drie kinderen ben ik na een week echt wel gesloopt. Zes weken is, zacht gezegd, een uitdaging.

Een groot dilemma waar wij mee te maken hebben is verveling. Iets wat ik positief zou moeten benaderen. Sla de opvoedboekjes er maar op na, ze zeggen allemaal hetzelfde: Verveling is goed voor kinderen. Voor volwassenen ook, trouwens. We vervelen ons tegenwoordig veel te weinig volgens deskundigen. We vinden dat we constant prikkels nodig hebben en die krijgen we ook, met name door smartphone en tablets. Maar ons een tijdje vervelen is juist goed: hier worden we creatief van, en zo komen we tot nieuwe activiteiten.

Iets nuttigs

Laat ik het eerst even bij mezelf houden. Ik haat het om me te vervelen. Ik weet nog hoe dat vroeger was als ik niets te doen had: ik voelde me intens ongelukkig. Liever deed ik iets nuttigs. Toen ik de puberleeftijd naderde was ik dolblij met mijn bijbaantje: een folderwijk, en later de tuin in. Elk vrij uurtje stampte ik vol met een activiteit. Inmiddels heb ik drie kinderen, een man die altijd werkt, een drukke baan en wat hobby’s waardoor verveling niet meer in mijn agenda voorkomt. Gelukkig, zo vind ik zelf.

Helaas voelen mijn kinderen zich net zo rot als ze zich vervelen. En dat laten ze dan ook duidelijk merken. Als ik voor elke ‘ik verveel me’ een euro zou krijgen, zouden we de rest van de vakantie op een luxe cruise kunnen. Ze zeggen het ook op zo’n zeurderig toontje. Verveeld, ja. Maar goed, ik kan ze niet de hele dag entertainen!

Oplossingen

Uiteraard heb ik al snel ontdekt dat de standaard reactie (‘misschien kun je dit gaan doen? Is dat niet leuk? Je zou ook daarheen kunnen?) niet werkt. Ze moeten dit zelf leren oplossen, tot nieuwe ideeën komen. Ervaren dat verveling ook nieuwe dingen kan brengen. En zoals ik al zei: ik kan ze ook niet de hele dag gaan entertainen. Al doe ik dat soms wel hoor, ik heb stiekem een lijstje met activiteiten achter de hand voor als we tegen de muren opvliegen.

Nog vijf weken te gaan!

Heeft iemand tips? Wat doe jij als je kind zich verveelt? Reacties zijn van harte welkom

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share

Laat een Reactie achter