Leerhonger

Leerhonger: het woord staat niet eens in de Dikke van Dale, maar waarschijnlijk weet elke ouder van een hoogbegaafd kind wat ik ermee bedoel. Het is het non-stop alles willen weten. Die enorme leerhonger: ik had het zelf altijd al, maar sinds kort herken ik het pas als zodanig. Nou, sinds kort… sinds ik me heb gerealiseerd dat ik echt hoogbegaafd ben. Dat wat ik altijd al ergens wist, maar pas goed doordrong toen ik het bij mijn kinderen zag. Kinderen die overigens dezelfde leerhonger hebben als ik.

Wat is het geval: school is saai. Daar zijn mijn kinderen en ik het over eens. Ik vond het vroeger vreselijk om naar school te gaan. De hele dag stilzitten, saaie stof waarvan het merendeel op een te traag tempo werd aangeboden…. blegh. Nee, leren vond ik maar stom. Ik wilde dan ook het liefst zo snel mogelijk gaan werken. Gewoon, even een diploma halen op de middelbare school en hop, aan het werk. Dat vond ik veel uitdagender en ik begaf me ook liever tussen volwassenen. Uiteraard ben ik blij dat ik toch gewoon een vervolgopleiding heb gedaan, en pas daarná ging werken. Zelfs toen bleek dat ik mijn werk al snel niet meer uitdagend vond, en meerdere malen van baan switchte. Ondertussen bleef ik ook vervolgcursussen en extra opleidingen doen.

Leren is superleuk

Leerhonger dus. Door de saaie lessen op de basisschool dacht ik dat ik leren niet leuk vond. Maar leren is superleuk, alleen dan moet het wel iets nieuws zijn, iets wat ik nog niet weet! Pas na een paar jaar werken realiseerde ik me waarom ik bijscholingen zo leuk vind: elke keer weer iets nieuws leren. En als er niets nieuws te vinden is in mijn vakgebied dan verzin ik wel wat anders: op dit moment doe ik bijvoorbeeld een cursus Spaans. Alles om die leerhonger te stillen!

Bij mijn kinderen is het precies hetzelfde. Ja, ze vinden school stom en blijven het liefst thuis. Maar leerhonger hebben ze! Dat is dan ook waarom ik in elke vakantie op zoek ga naar educatieve uitjes. Want de geschiedenisles is misschien saai, zelf op een VOC-schip lopen is natuurlijk wel heel tof, En dan komt ineens alle theorie bovendrijven, matchen ze dat met de praktijk én blijft het veel beter hangen.

Die leerhonger, die moet gestild worden. Anders worden wij hoogbegaafden heel chagrijnig. Maar dan wel graag op een interessante, uitdagende manier. Gelukkig zijn er steeds meer scholen die thematisch onderwijs gaan geven, waarbij klasdoorbrekend wordt gewerkt, waar praktijklessen worden gegeven en waar experimenterend leren de boventoon voert. Zo wordt leren leuk!

Hoe stil jij de leerhonger van je kind? Op onze kalender vind je activiteiten voor hoogbegaafde kinderen, neem eens een kijkje!

 

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share

Laat een Reactie achter