Chaotisch? Het komt gewoon door mijn executieve functies.

Executieve functies, wat zijn dat eigenlijk? Tot ik me erin ging verdiepen had ik geen flauw idee. Ik had er nog nooit van gehoord ook, en was al zeker niet op de hoogte van het belang van deze functies. Als je het in de van Dale opzoekt dan vind je:

exe·cu·tie·ve (de; v(m); meervoud: executieven)
1 uitvoerend bewind, bestuur
2 (België) regering van een gewest (3), of van een gemeenschap (5)

Dat laatste lijkt me minder van toepassing, maar met de uitleg ‘bestuur’ komen we meer in de buurt. Executieve functies zijn namelijk de besturende functies in de hersenen. Ik google nog even verder en vind een waslijst met belangrijke dingen waar mijn hersenen zeg maar nog wat moeite mee hebben.

Dat ik belangrijke taken (zoals deze blog schrijven) altijd tot het laatste moment uitstel, mijn timemanagement en organisatievermogen wat zwakjes zijn, dat ik omgaan met tegenslagen lastig vind… dat heeft dus allemaal te maken met mijn executieve functies. Goh, en ik maar denken dat het aan mij lag!

Executieve functies ontwikkel je in de loop van je leven door veranderingen in je hersenen en door levenservaringen (bron). Hoe kan het dan dat ze bij hoogbegaafden minder ontwikkeld zijn? Of lijkt dat maar zo?

Als je leest over hoogbegaafdheid kom je die executieve functies wel vaak tegen. Als hoogbegaafde zul je, net als ik, herkennen dat veel van de functies nog voor verbetering vatbaar zijn. Het hoofd van hoogbegaafden zit vaak zo vol, dat zaken als organisatievermogen en taakbesef er wat bij inschieten. Dat komt niet omdat die executieve functies bij hoogbegaafden minder getraind zijn, maar vooral omdat de executieve functies bij hoogbegaafden veelal minder getraind worden. Er wordt vanuit gegaan dat deze ook ‘sneller’ of ‘vanzelf’ ontwikkelen, net als de kennis. Of er is een onderwijsaanbod dat niet passend is. (bron)

Mijn kinderen zie ik tegen dezelfde zaken aanlopen als ikzelf. Na een versnelling ineens huiswerk krijgen, maar nog niet goed kunnen plannen. Sterker nog, elke dag aankleden is soms al moeilijk. Dat is soms gek. Hoe kan een kind dat zó slim is niet eens aan zijn eigen sportkleding denken? Of zijn kamer opruimen?

Over die executieve functies valt nog een hoop te leren. Gelukkig staat het volgende iQafé+ in het teken van executieve functies. Welke functies zijn er, hoe zijn de functies bij jou ontwikkeld en wat kun je aan de ontwikkeling van de functies (van je kind) bijdragen? Ik neem in ieder geval mijn schriftje mee voor aantekeningen.

Als ik dat niet vergeet.

Lees hier meer over het iQafé+ op a.s. dinsdag 25 september en geef je op, dan kletsen we verder!

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share

Laat een Reactie achter