Nu vangt mama ook Pokémon

Veel ouders op deze website zullen het herkennen: hun kind heeft een hobby, of bepaalde fascinatie, en is hier bijna dag en nacht mee bezig. Sommige kinderen hebben dat met voetbal, met ballet of misschien met een leuke boyband. Vaak zijn het fases, en waait het na enige tijd weer over, waarna er weer een andere fascinatie voor in de plaats komt.

Ook bij mijn kinderen is dit het geval. Nu ligt hun fascinatie niet op sportief gebied (best gek met zo’n fitmom als ik) maar op andere gebieden. Het begon al vroeg. Met weemoed denk ik terug aan de tijd dat ik met een peuter in de auto rondjes reed op zoek naar slagbomen, die hij helemaal fantastisch vond. Op youtube bleef hij maar filmpjes kijken van treinen, alles om een slagboom te zien. De tweede zoon had ook iets met treinen, maar dan meer met Thomas de Trein en zijn kornuiten: hij kon ze allemaal herkennen en opnoemen. Hij had, zoals blogger Mendy het eerder zo mooi verwoordde, zijn ‘kwispel’ gevonden.

Motivatie

Bij hoogbegaafde kinderen zie je soms dat ze moeilijk te motiveren zijn. Motivatie voor school, voor sporten of voor huiswerk ontbreekt. Na de treinenfase heb ik bij mijn beide zoons weleens gedacht dat ze al de motivatie voor de rest van hun leven hadden verbruikt. Er was niets, maar dan ook niets meer waar ze enthousiast van werden. Als moeder ga je dan kijken naar andere kinderen. Waarom gaan die wel met plezier naar voetbal/tennis/volleybal? En is een schaakclub niets? Of zullen we kijken of er een sciencekamp is? Tja, je wilt gewoon zo graag dat ze ergens hun ei in kwijt kunnen. Omdat het hun leven leuker maakt, maar omdat je zelf soms ook moe wordt van een kind dat apathisch op de bank hangt.

Wel, uiteindelijk, toen ik de hoop bijna had opgegeven, kwam het ineens goed. De oudste verdiepte zich in Kreidlers, (oude brommers) en begon met zijn vader te sleutelen. Inmiddels kent hij alle soorten, vormen en onderdelen uit zijn hoofd. Er kwamen prachtige spreekbeurten uit voort (want zoiets maakt school ook weer een beetje leuk) en het is een eindeloze hobby: die dingen blijken overal te rijden.

Natuurlijk was mijn andere zoon niet kapot van Kreidlers. Dat zou nog eens makkelijk zijn! Nee, met hem bleef het lastig. Want wat maakte hem nou echt enthousiast? Het antwoord kwam deze zomervakantie, bij een bezoek aan mijn nagelstylist. Juist, uit een nogal onverwachte hoek. Zij bleek een expert in Pokémon Go, een spel dat mijn zoon ook net weer een beetje begon te ontdekken. Hij ververste zijn account, ging op pad, en heeft de hele zomer steden door gerend (!!!) om de beesten te vangen, te battelen in gyms en bij zogenaamde raid hours speciale legendarische Pokémon te vangen.

En ik doe mee

En ik? Blij met deze hobby besloot ik niet te protesteren en hem te faciliteren. Dus ik reed naar de stad voor een rondje Pokémon vangen (met een terrasje tussendoor, uiteraard), we lopen ‘s avonds na het eten een rondje door de buurt (behalve als het regent, er zijn grenzen) en ik meldde me aan bij een speciale gamersapp om die raids (groepsgewijs battelen) niet te missen. Niet alleen hebben we nu iets te doen, we worden ook lekker fit met al dat gewandel. En als je toch meeloopt als moeder, en ook een telefoon hebt, kun je net zo goed…

Afijn, nu heb ík dus een fascinatie. Voor Pokémon als Groudon, Rayquaza en Suicune. Pikachu is namelijk een beetje geweest, zo weet ik inmiddels. En het gaat ver… Op mijn werk loop ik in de pauze een rondje om een paar beesten te vangen, en ook bij school kan ik het niet laten om even de pokestop te bezoeken. Of een rondje extra te lopen om mijn ei uit te laten komen. Ja, je kunt maar een hobby hebben! Het leuke is natuurlijk dat we elkaar nu volledig begrijpen, mijn kind en ik. Wat mijn man en zoon met de Kreidlers hebben, hebben wij met Pokémon.

Het zal allicht weer een keer stoppen, maar nu genieten we van elkaars enthousiasme op dit gebied. Nu maar hopen dat dit een fase is die niet snel overwaait!

(Trouwens, als er nog iemand is die een vriend zoekt in Pokémon Go, mijn trainer code is 2333 0264 5250 en die van mijn zoon 0609 9026 9276)

 

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share

Laat een Reactie achter