Nu doen we ineens allemaal aan thuisonderwijs!

Thuisonderwijs, programma’s voor thuiszitters, ouders die zich als juf of meester ontpoppen… voor een aantal lezers van deze site was het al aan de orde van de dag. Maar nu zitten ineens alle kinderen thuis, en kunnen wij allemaal ervaren hoe het is om een thuiszitter te hebben. En dat is, voor velen, best even wennen!

Thuiszitters

Natuurlijk ben ik de eerste om toe te geven dat deze situatie heel anders is dan bij de thuiszitters zoals we die tot nu toe kenden. Die kinderen hebben vaak al veel scholen gezien, blijken nergens goed te passen, en het is moeilijk om het onderwijs voor hen op de juiste manier in te richten. Uit noodzaak blijven deze kinderen thuis. Maar: nu zijn ze ineens niet meer bijzonder, want alle kinderen krijgen thuisonderwijs!

Ik kan niet voor iedereen spreken natuurlijk, alleen voor mezelf. En ik moet zeggen: het valt mij alles mee. Het schoolwerk dat mijn kids tot nog toe moeten doen is saai, bevat veel herhaling en ook vrij makkelijk. We gaan er maar even vanuit dat er door de korte termijn waarop dit geregeld moest worden, geen tijd was voor passend onderwijs. En wat schetst mijn verbazing: de kinderen dóen het werk ook braaf. Ze hebben er geen zin in, nee, natuurlijk niet, maar het scheelt zoveel dat ze niet naar school hoeven, en dit werk kunnen doen op een moment waarop het hen uitkomt en in elke gewenste houding. Ondersteboven op de bank bijvoorbeeld, in onesie. Of buiten in het zonnetje.

Relaxed

En wat scheelt het veel energie dat ze niet elke dat tegen heug en meug naar school gesleurd moeten worden! Ze komen relaxed uit bed en starten de dag op zonder ruzies. Heel anders dan wanneer we moeten haasten om op tijd op school te zijn. De druk is weg, en dat blijkt heel rustgevend. En dat schoolwerk, daar zijn ze echt geen 7 uur per dag mee bezig. Dus ineens strekken zeeën van vrije tijd zich voor ons uit. Tijd waarin we lekker veel minecraften, natuurlijk, maar ook creatief zijn en op andere manieren uitdaging zoeken. Door ‘s avonds met een app naar de sterren te kijken, bijvoorbeeld. Of met stoepkrijt een verkeersplein te maken met allerlei verkeersborden en daar overheen te steppen. Hebben we gelijk de gymles gehad.

Volgende week komen er bij ons nieuwe lessen via online kanalen. Het is te hopen dat deze genoeg nieuwe stof bevatten om de motivatie te behouden. Als dat zo is dan houden we dit nog best een tijdje vol. En hoewel mijn kinderen hun vriendjes missen, is dit misschien net even de break die ze nodig hadden. Wie weet hebben ze straks ook echt zin in school? Voor het eerst in hun leven?

Hoe gaat het bij jullie?

Ach ja, misschien zie ik het allemaal te zonnig in en worden de komende weken juist heel zwaar. Ik ben wel heel benieuwd hoe andere ouders van hoogbegaafde kinderen deze verplichte homeschoolingsituatie ervaren. Vind je het vreselijk of kom je er, net als ik, achter dat deze manier eigenlijk best bij je kinderen past? Laat het weten in de reacties!

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share

Laat een Reactie achter

 1. Sigrid

  Deze periode van homeschooling past wel goed bij onze dochter en ook bij mij. Geen naar school hoeven brengen en ophalen en verplicht socializen. Onze dochter past niet bij haar klasgenoten en mist ze ook niet. Alleen de meester is soms wel grappig en mist ze een beetje. Ipv de verplichte herhaling van haar eigen klas vindt de meester het geen probleem dat ze nu gewoon het huiswerk van een klas hoger maakt, ze zit in een montessori combi klas, dus ze luisterde toch altijd al mee bij een niveau hoger. En ipv een verplicht schema gewoon elke dag het schoolwerk doen op de tijd die ze zelf het beste vindt. Van ons mag deze homeschooling nog wel even doorgaan.

 2. Franka

  De echte al langer thuiszitter is wel degelijk nog steeds bijzonder. Ook nu met het online aanbod, etc. is er voor mijn thuiszitter nog geen bal verandert. Ik moet nog steeds alles aanpassen, anders aanbieden en ondanks alle gratis opties en sites vind ik elke dag met en voor haar het wiel uit. Thuiszitten vanwege geen passend onderwijs of thuis zitten vanwege Corana is nog steeds een wereld van verschil!
  En ik moet zeggen, dat het best wel pijn doet hoe makkelijk sommigen denken dat het vergelijkbaar is. Het blijft een nog steeds doorgaande strijd tegen regelgeving en onmogelijkheden. En dat allemaal om mijn kind ook een doorgaande leerlijn te kunnen bieden.

 3. Annick

  Hier met mijn dochter van 10 jaar ervaar ik het precies hetzelfde. Wat een vrolijk energiek kind heb ik nu. En dat beetje schoolwerk gaat prima nu ze een eigen dagplanning maakt. Ondanks dat het veelal makkelijk is met veel herhaling. Van de juf hoeft ze al die herhalingen niet meer te doen sinds een week gelukkig.
  Het contact met de juf mist ze wel, daar videobelt ze wekelijks mee.

Reacties zijn gesloten.