De zomervakantie is voorbij gevlogen! (En dat is voor het eerst)

Ineens, poef, was het september. De zomervakantie was voorbij voordat ik twee keer met mijn ogen had geknipperd. How did that happen? Ik kan me eerdere zomervakanties nog levendig voor de geest halen, waarin ik in week 1 al met mijn handen in het haar zat. Zes hele weken thuis, zonder afleiding van school, hobby’s, sporten. Zonder coaches, trainingen en speelgroepen, want juist als je die nodig hebt (in de zomervakantie) zijn die allemaal gesloten. Ik kan me herinneren dat ik letterlijk gek werd op sommige momenten! Elk jaar zag ik dan ook tegen die lange zomervakantie op. Ik tekende petities om hem in te korten (4 weken is meer dan genoeg!) en vroeg anderen om raad. Want hoe kom je die weken door?

In 2020 is alles anders

In 2020 was het zomaar ineens anders. De zomervakantie begon al in maart. Tenminste, zo voelde het voor mij. Heel even stond de wereld stil. De zon ging hard schijnen en de kinderen waren thuis: een bekend fenomeen. Alleen nu was het nog geen zomervakantie. Door Corona switchten we naar thuisonderwijs, en verder konden we nergens heen. We waren op elkaar aangewezen! Tijd om er tegenop te zien had ik niet, het was ineens zo. En het liep gesmeerd. Mijn werk ging door, het werk van mijn man ging door. De kinderen werden rap zelfstandiger. Het zelf kunnen bepalen wanneer ze hun schoolwerk deden bleek voor hen geweldig te werken, en juf mama bracht het er ook aardig vanaf. Het was gewoon een teleurstelling toen ze weer naar school moesten, want het ging zo lekker!

Gelukkig was het maar kort, toen stond de zomervakantie alweer voor de deur. Weer hele dagen thuis en wéér lekker weer. We pakten de draad weer op waar we waren gebleven. Lekker uitslapen, beetje niksen, hier en daar een voorzichtig uitstapje. Inmiddels was ik bedreven in signalen herkennen: wanneer moesten de kinderen even uit elkaar? Over welke zaken moesten we als gezin overleggen? Wat waren ieders favoriete bezigheden? Wanneer had ik even tijd voor mezelf nodig? Het wennen aan de zomervakantie liep dit jaar meer gesmeerd, omdat we het al een beetje gewend waren.

Weer even wennen

Nu gaan we ineens weer echt full-time naar school. Clubjes en sporten zijn weer begonnen. En wat is het wennen! Waar ik vroeger uitkeek naar de eerste schooldag, omdat ik dan eindelijk rust had, zag ik er nu tegenop. En terecht, want de eerste week was best pittig. Ik merk ook aan de kinderen dat ze zo mogelijk nog meer moeten wennen dan anders. Stiekem hopen ze zelfs op een nieuwe lockdown, dat thuisonderwijs beviel ze wel.

Ach, het zal wel weer wennen. Nog een paar weken, dan is het weer herfstvakantie!

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share