Activiteitenkalender

Op deze kalender kan je alle activiteiten zowel, landelijk als regionaal, vinden die interessant kunnen zijn voor hoogbegaafde kinderen, ouders en/of andere geïnteresseerden. De evenementen worden door stichting iQ+ of door derden georganiseerd. Bij de evenementen van derden staat een link naar de organisator. Neem voor vragen contact met hen op. Stichting iQ+ is niet verantwoordelijk voor de activiteiten die door derden zijn georganiseerd.

Stichting iQ+ organiseert onder andere de volgende activiteiten :

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online – executieve functies

7 december 2021 - 18:30 - 21:30

Gratis

Denk je dat ik het kan?

Over executieve functies met betrekking tot hoogbegaafdheid

Heb je weleens een jong kind ontmoet dat uit zichzelf precies wist wat het moest doen en hoe? Ik denk het niet. Toch verwachten sommige leerkrachten dat een kleuter min of meer zelfstandig kan functioneren en dat hij al goed ontwikkelde executieve functies heeft. Er staat soms ook in een schoolrapport: “Hij moet nog werken aan zijn executieve functies”… huh? Geen toelichting, geen uitleg, geen stappenplan. Wat moet je er dan mee? Wat wordt bedoeld?

Ik denk dat de schrijver van die woorden in het rapport van een kind zelf niet goed weet wat hij bedoelt. Een hoogbegaafd kind in je klas is een uitdaging. Waarom? Omdat het niet een beetje opgeleukte kinderen zijn die heel goed de basisstof leren te reproduceren en hoge scores halen. Hoogbegaafd zijn is compleet het tegenovergesteld van wat je zou verwachten.

Een hoogbegaafd, en zeker uitzonderlijk begaafd, persoon is vooral autonoom. Van nature autonoom en zelfsturend. Dat betekent niet “ik weet alles al”. Hoogbegaafde mensen zijn vooral nederig. Die nederigheid ontstaat door hun kennis en door voelen, waardoor ze telkens beseffen hoeveel ze niet weten en hoe weids en oneindig alles is. Dan is leren vanuit een hokje naar de wereld kijken al een vaardigheid op zich. Die vaardigheid krijgt een hoogbegaafd kind al op dag één in de kleuterklas onder de knie (over snel leren gesproken).

Dus als we het gaan hebben over executieve functies aanleren (wat op zich al bizar voorkomen is) gaan wij het op deze avond breed trekken. We gaan het voor je inzichtelijk maken, zodat je zelf niet door de chaos verdwaalt, we gaan een bijzonder complex onderwerp voor je behapbaar maken.

En vanaf deze avond ga je heel anders kijken naar hoogbegaafdheid, naar executieve functies en naar de mensheid in het algemeen

Leerdoelen

1. Wat wordt verteld over executieve functies in verband met hoogbegaafdheid

2. Waar gaat het werkelijk om?

3. Welke vaardigheden heeft een hoogbegaafd mens nodig?

4. Hoe maak je een plan voor een kind dat zich asynchroon ontwikkelt op verschillende gebieden?

5. Hoe gaan leden van speciale eenheden om met zelfstandige executie, onderlinge communicatie en vertrouwen?

 

inschrijven kan hier 

Sprekers

 

Niels Roest

 

Renata Hamsikova

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share

Gegevens

Datum:
7 december 2021
Tijd:
18:30 - 21:30
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
, , , , ,

Locatie

De Lorentzschool
17 Van Vollenhovenkade
Leiden, Zuid-Holland 2313 GG Nederland
+ Google Maps

Organisator

hogeschool pxl
Bekijk de site van Organisator