Zicht op ontwikkelingsvoorsprong

[featured_image]
Downloaden
Download is available until [expire_date]
  • Versie 1.0
  • Downloaden 12945
  • Bestandsgrootte 1.78
  • Aantal bestanden 1
  • Datum plaatsing 16 februari 2021
  • Laatst geüpdatet 16 februari 2021

Zicht op ontwikkelingsvoorsprong

Zicht op Ontwikkelingsvoorsprong is ontwikkeld door Mirjam Veldhoven (Cleverbee), in eerste instantie voor gastouders die nog geen volgsysteem hebben om de ontwikkeling van hun gastkinderen te kunnen volgen en vastleggen.

Steeds vaker wordt dit instrument gebruikt door ouders van dreumesen en peuters. Zij hebben een vermoeden van voorsprong of horen dit vanuit hun omgeving, maar weten niet precies of dat zo is en wat een normale ontwikkeling eigenlijk inhoudt. Het kan worden gebruikt om de ontwikkeling van het kind vast te leggen, om een foto als het ware te maken. Loopt dit kind voor, op welke gebieden, verloopt de ontwikkeling synchroon of zitten er grote verschillen in de gebieden?

Ook kan het ingezet worden bij het zoeken naar een passende opvang en basisschool. Wat heeft het kind nodig en waar is dat te vinden?

Het instrument bestaat uit 3 delen.

Het 1e gedeelte is het ontwikkelingsonderdeel. De verschillende ontwikkelingsgebieden zijn in stappen opgedeeld. Als een stap (voor het grootste gedeelte) gezien is bij een dreumes of peuter, kan daar een vinkje achter gezet worden. Stappen 5 en 6 zijn afgeleide stappen van aanvang groep 1 en aanvang groep 2 doelen uit het SLO curriculum voor basisscholen. Zo kan de ontwikkeling in beeld worden gebracht en vergeleken worden met de te verwachten (reguliere) ontwikkeling.

Verder zit er een vragenlijst in het instrument om eventueel aanwezige Zijnskenmerken van Tessa Kieboom zichtbaar te krijgen. Handig om te weten in de opvoeding en begeleiding.

En er kan gewerkt worden met de Menstekening van Goodenough. Hiermee kan zichtbaar worden wat het ruimtelijk mensbeeld is van een kind (aantal getekende details geeft aantal punten).

Delen mag!
Twitter
Visit Us
LinkedIn
Share